Ledstjärnan som diagram motsvarar de sju klassiska planeternas kvaliteter, som de beskrivs sedan urminnes tider i astrologin. Men även i grunden för vår kulturella etik, religionen, finner man dessa samband, inte minst i den formel som alla i vår kultur marinerades med under tusen år – bönen Fader vår. När vi idag producerar värdegrundsdokument är det för att vi riskerar att tappa kontakten med vår grund av känsla för rätt och fel i det mellanmänskliga. De sju egenskaper vi främst arbetar med är stabila just för att de har en direktkontakt med denna grund.
Låt oss se på de sju egenskaperna i ljuset av stjärnorna och religionens formler!
- Energi. Månen, alltså första punkten, om energi, motsvaras alltså av den sista bönen, “Fräls oss ifrån ondo”. Illvilja är ondska. Och illvilja kan börja med så oskyldiga saker som att man tränger undan en medarbetare för att själv få ett ansvarsområde som ger en vitalitet och energi. Sund konkurrens i all ära men man får se upp.
- Utbyte. Andra punkten är merkurial till sin tematik. Den handlar om utbyte, om kommunikation, om att ge och få. Bönen är “Inled oss inte i frestelse” eftersom man här frestas till oärligt utbyte; att liksom omärkligt erbjuda för lite och kräva för mycket. Kommunikativ äkthet, ärliga samtal och renhåriga affärer, är – som det heter – en nåd att stilla bedja om. Frestelsen är dubbel. Man frestas undanhålla och man frestas till övertramp. I båda fall missar man det levande gränssnittet mellan duet och jaget. Och det är där det etiska samförståndet kommer in.
- Välmåga. Tredje punkten är venerisk, och handlar om intimitet, närhet och förtrolighet. Att må väl. Förtrolighet låter ju bra, och är också en förutsättning för många framsteg, men kan just därför lätt missbrukas eller bara gå fel. När man ger någon ett förtroende så blir de på sätt och vis skyldiga dig ett förtroende. Jag anförtror dig något och jag sätter dig i skuld. Du kan jämna ut skulden genom att anförtro mig något av motsvarande dignitet. Ja man kan säga att även livet självt anförtror oss saker. Vi har ett visst mått av trovärdighet, vi har ett visst mått av intelligens, vi har ett visst mått av spontan välvilja, och dessa har vi fått i gåva av livet självt. Känner vi en viss press att göra något gott av detta som vi fått så är det ett belägg för att förtroenden innebär skuld, att man står i skuld om man har fått ett förtroende. En manipulativ person knyter folk till sig genom att dela ut små, eller skenbart stora, förtroenden. Vakta min öl, håll min handväska, kör min bil, dela min hemlighet… Bönen “Förlåt oss våra skulder så som vi förlåta dem oss skyldiga äro” handlar om utjämning av det som går att jämna ut. Att kvitta det ena mot det andra så långt vi är villiga och kapabla till det. Välmåga på jobbet då? Jag kan ha köpt den med att ge eller få ett förtroende; genom en iscensatt intimitet.
- Pondus. Fjärde punkten är hjärtlig, solartad. Pondus är kondenserad hjärtlighet. Den som har pondus behöver inte hota, inte heller smickra. Man vill följa honom ändå. På grund av pondus. Man vill sola sig i hans glans och det känns bra att vara godkänd av den som har pondus. Just för att pondus smids av hjärtlighet. Så vad kan gå fel här? Högmod kan smyga sig på. Man skapar sin egen moral och sin egen lag. Även en maffiaboss har pondus. Så det är bra att hålla i bakhuvudet att det där som är så näringsrikt med pondus i grund och botten är en gåva. Därav bönen “Vård dagliga bröd giv oss idag”. Bröd är näring. Solen är solo, all-ena, enastående, i sig själv vilande.
- Kampvilja. Femte punkten är martial, den är stridbarhetens punkt. Vad är du villig att ta strid för? Varför just det? Är du inte bara bråkig nu? Eller ofta omvänt: Är du inte bara feg, du som inte tar strid för något? Företaget behöver varken fega eller bråkiga medarbetare, än mindre chefer. Bönen handlar om att åsidosätta den personliga agendan för sakens bästa: “Ske din vilja!”. Ställer man saken i centrum så vet man vad som är värt att strida för och vad man snarare bör låta passera. Lite personligt förtret får man svälja ibland, det hör till.
- Vision. Sjätte punkten är jovial; den handlar om företagets affärsidé, vilken funktion det har fyllt förut, fyller idag och borde fylla i framtiden. Syns denna idé eller har den drunknat i kaffepladder, företagsjargong – Corporate Bullshit – och personliga ambitioner (eller frånvaron av ambition)? Företagets verksamhetsfält, igår, idag och imorgon, måste synliggöras och företagets idé ställas i centrum. Detta motsvaras av bönen “Tillkomme ditt (inte mitt!) rike”. Det är alltså inte dina och mina idéer som är viktiga här. Ingen äger en idé. Det är företaget som idé och verksamhetsfält som måste avgöra vilka av våra briljanta idéer och talanger som skall förverkligas.
- Restriktion. Sjunde punkten, den saturniska, handlar om struktur. Form. Ingen idé i världen kan förverkligas utan form. Form är det som anpassar materien till idén. Det gäller den mänskliga såväl som den fysiska materien. Den medarbetare som inte kan eller vill inordna sig i företagets struktur måste ändra sig eller gå. Ofta räcker en omplacering. Det viktiga är att vara tydlig med gränserna. Det som skall mejslas fram är företagets gestalt, dess karaktär, dess igenkännbarhet bland andra, kanske liknande, företag. Då först finns varumärket. Och det speglas i den första av bönerna i formeln: Helgat varde ditt (inte mitt) namn! Namnet är alltså identiteten, varumärket, karaktären, företagsprofilen. Det skall helgas, dvs poleras, hedras, förädlas och lyftas fram.
Då får man stolta medarbetare som gör sitt bästa och kunder som återkommer – inte för att de är missnöjda utan för att de är nöjda.
Både med etiken och effektiviteten. Vilket är den bästa PR man kan få.
_______________________________________________________
Här är en lista med länkar till kollegor som jobbar med HR och management.