Andevärldens tröskel. Rudolf Steiner 1913
Människan bär i sig ett sant jag, som tillhör en överandlig värld. Detta sanna jag är i sinnevärlden såsom fördolt genom upplevelserna av tänkande, känsla och vilja. Ännu i den andliga världen bliver människan detta sanna jag medveten, först då hon utplånar minnena av allt i sig, som hon genom sitt tänkande, känsla och vilja kan uppleva. Ur glömskan av det upplevda i sinne-, element- och andevärlden träder vetskapen om det sanna jaget fram.
Den fysiskt-sinnliga människokroppen uppenbarar sig, i sitt sanna väsen då själen betraktar den från den överandliga världen. Där visar det sig, att hon mottagit sin första anläggning ur den allmänna världsprocessen i ett saturnustillstånd, som föregick jordens soltillstånd. Hon har sedan genom sol-, mån- och jordtillståndet utvecklats till det, som hon nu är såsom fysisk människokropp.
Schematiskt kan man enligt föregående betrakta människans hela väsende sålunda:
I. Den fysiska kroppen i den fysiskt-sinnliga omgivningen. Genom den erkänner sig människan såsom ett självständigt eget väsen; ett jag. Denna fysiska kropp har bildats ur det allmänna världsvarat i sina första anlag under ett sedan länge förgånget saturnustillstånd av jorden, och har genom sin utveckling i fyra planetariska förvandlingar av jorden blivit det som hon nu är.
II. Den fina, eteriska kroppen i den elementariska omgivningen. Genom den erkänner sig människan såsom ett led av jordens livskropp. Den är i sina första anlag bildad ur det allmänna världsvarat under ett sedan länge förgånget soltillstånd av jorden och har genom sin utveckling i tre planetariska förvandlingar av jorden blivit det, som hon nu är.
III. Den astrala kroppen i en andlig omgivning. Genom henne är människan ett led av en andlig värld. I henne ligger människans andra själv, som kommer till uttryck i de upprepade jordeliven.
IV. Det sanna jaget i en överandlig omgivning. I detta finner människan sig såsom ett andligt väsen, även då alla upplevelser av sinne-, element- och andevärlden, alltså alla upplevelser av sinnena, tänkandet, känslan och viljan, falla i glömska.
Lämna ett svar