Alexander Kieding

Karaktärsanalytiker

Citat och fragment, 1

Här följer ett antal fragment plockade ur framför allt analyser av personliga horoskop. Principiellt gäller de i de sammanhang de gavs i. Det har man att hålla i minnet när man funderar över dem. Allt är inte generaliserbart eller ens överförbart till andra. Trots det kan vishet utvinnas ur dem.

Moral
”Skam är bra och nödvändigt. Men man har nog att skämmas för ändå och behöver inte öka vedhögen till skambrasan, det är bara att gå djupare in i sig själv med samvetet påkopplat så har man allt bränsle man behöver för att inte bli kallhjärtad.”

”Som analytiker säger man inte allt man ser. Man ser allt man säger.”

”Jag använder astrologin för att visa vilken svindlande vishet som faktiskt finns i stjärnornas tindrande värld. Att den är besjälad och levande – talande – inte stum och död. Och att själen är större än man tror. Sedan använder jag astrologin för att ge andra människor – som ber om det och betalar för sig – mer handgripliga redskap för att förstå sig själva och hantera sina livs- och arbetssituationer, sina karriärer, hobbies, passioner och utmaningar också.”

”Men kanske mest får jag tacksamheten att kunna hjälpa andra att se, där de är betjänta av att se men saknar lupp, kikare, infraljus, raster eller periskop. Den tacksamheten är det mest tillfredsställande jag vet.”

”Varje porträtt börjar med samvetsfrågan: Vem är jag att tränga så djupt in i en annan människas fördolda dimensioner – och vem är du att konsumera sådan information!”

”För mig KAN inte astrologiska analyser få handla om ens egna känslor. Det är ett tjänstefel! Det borde finnas någon myndighet som sorterar bort astrologiska analyser som mest handlar om vad skribenten tycker och känner. Är analysen av Palme bra, då skall den med. Är den dålig, om än kanske välskriven rent stilistiskt, då skall den bort. Liksom allt annat sånt.”

”Som Novalis skrev: Geologen blickar neråt in i kristallvärlden och anar forntiden, astrologen blickar uppåt in i astralvärlden och anar framtiden.”

”Jag har samma etos kring astrologi som kring att arbeta med barn, utvecklingsstörda, handikappade och gamlingar. Det är HELT ovidkommande om de är snälla eller stygga, blyga eller dryga, fula eller fina, fjäskiga eller föraktfulla. Det är inte sådant jag forskar i och det är inte mina personliga känslor av spontan sympati eller motvilja jag har som arbetsredskap. Är jag det minsta osäker, känslomässigt, så avstår jag till en bättre dag.”

”Mitt förnamn betyder ”den som hjälper människor” och mitt efternamn betyder ”den som är vid källan”, och jag antar att jag kan känna en viss ödmjukhet inför det. Det är ju inte jag som har hittat på att jag skall heta just så, och det är ju omöjligt att leva upp till det så mycket som det skulle behövas, men det sporrar iallafall till strävan i en viss riktning.”

Management
”Varje framgångsrikt företag har ett bra HR-team. En bra personalchef och en bra rekryterare kan läsa folk med en enda blick. De hittar rätt. Men hur hittar jag bra personalchefer och bra rekryterare om jag inte själv är en? Och hur kan även en bra HR-konsult bli bättre? Managementlitteraturen är oändlig. Metoderna likaså.”
”De dolda maktstrukturerna är sällan identiska med de formella.”

”Avskedar man en uppenbar problemkälla så kan det visa sig att tre nya och värre problemkällor bubblar upp. Att det var i väggarna och inte i personen problemet satt. Eller att den avskedade tar med sig en oumbärlig skatt av insikter och perspektiv som kastar ljus över gåtfulla förhållanden på företaget. Eller att den, efter ett kanske odramatiskt avsked, startar skvaller och förtalskampanjer som skadar verksamheten eller din person.”

”Chefen stämmer av denna lista på sig själv först. Utan självkännedom är det svårt att bibringa sina medarbetare medel till självkännedom. Det är självkännedomen det handlar om. Inte den navelskådande sorten, utan den sort som kastar ljus över frågor som: Vad är min plats i detta företag? Vad är min funktion, min potential, mina utmaningar och min tröst på jobbet?”

”Vår metod är den i särklass mest beprövade. Den har i en eller annan form funnits så länge människan har varit en kulturvarelse.”

”Civilisationer har kommit och gått, astrologin har bestått – prövats, praktiserats och prisats av strateger och statsmän i många av de mest framgångsrika nationerna. Vi vet att USA:s mest hyllade president, Ronald Reagan, konsulterade sin astrolog inför viktiga möten och avgörande beslut, liksom den störste strategen genom alla tider, Napoleon.”

”Millionaires don’t use astrology. Billionaires do. (JP Morgan)”

”Det är roligare att ha det roligt än att ha det trist. Och man blir både friskare och starkare. Så man riskerar att börja suboptimera, dvs bli så produktiv i det man får energi av att ingen vågar ifrågasätta ens verksamhet även om andra saker blir eftersatta. Så det är en samvetsfråga: Kan jag dra mig till minnes någon gång då jag så att säga har fortsatt vässa blyertspennor i stället för att gå vidare till att tömma papperskorgarna, kanske intalande mig att en hel kartong med vässade pennor också är viktigt att ha?”

”Kanske jag hellre samarbetar med vissa än med andra, för att vi kommunicerar bättre, även om helheten blir lidande av det?”

”Blir jag förvånad om medarbetare undanhåller relevanta fakta eller rentav ljuger mig rätt upp i ansiktet när jag har uttryckt mig oklart eller med inlindade eller upplevda hot?”

”Det kan vara en enkel sak som att få ett uppskattande ord av någon man ser upp till. Eller bara en blick. Eller en oväntad befordran. Det måste alltså inte vara en förälskelse. Men det är samma känsla: Sinnesintrycken blir klarare, vackrare, liksom mer näringsrika. När hände detta senast? Kan det hända igen — och kan det hända utan att privata relationer äventyras eller att exklusiva bubblor uppstår kring vissa medarbetare? I detta tillstånd hör man musiken och arbetet går som en dans. Men kanske finns musiken där hela tiden, bara att vi inte alltid hör den?”

”Varje företag har sin musik. Åtminstone potentiellt. Kan jag uppfatta den? Kan jag befrämja den, få fler att vilja höra den, höra den och rentav röra sig i harmoni med den? Då går arbetet som en dans.”

”Jag måste inte vara chef över andra för att få tillgång till min pondus.
Det räcker med att jag är chef över den uppgift jag tar ansvar för.”

”Jag får energi, arbetslust, av det jag gör, det jag ser och det jag hör. Jag äger rum. Men mitt sätt att äga rum kan gå åt två håll. Jag kan, med mitt sätt att äga rum, ta plats. Få andra att känna sig marginaliserade. Och jag kan äga rum på ett inkluderande sätt. Andra kan känna sig delaktiga, inneslutna och medverkande, i min närhet. Det är en fråga om vilken typ av stolthet min pondus utstrålar.”

”Är min pondus åt det självupptagna och malliga hållet, då får andra inte plats, eller får bara plats genom att förneka sin egenart och anpassa sig till mig. Är min pondus förenlig med äkta ödmjukhet — inte vekhet — och intresse för mina medarbetare, då växer alla i min närhet som gröda i solens varma ljus.”

”Varje seger kan ge en del av den respekt du behöver för att kunna göra ett bra jobb. Om den har relevans. Och ge dig inte in i strider du har för stora utsikter att förlora.”

”Alla möjligheter är inte relevanta. Vilka finns och vilka av dem har relevans? Vad är företagets idé? Varför finns det? Och hur bra skulle det kunna bli? Hur bra skulle DU kunna bli som medarbetare?”

”Begränsar man sig inte så är det omöjligt att göra framsteg. Mycket som känns spännande och trevligt hör inte hit, och måste bort.”

”Ditt företag blir inte bättre av att börja sälja merch. Kärnverksamheten måste stå i centrum och den måste diktera vad som behövs och vad som inte behövs. Våga sluta med irrelevanta saker.”

”Ge inte energi till kverulans. Förankra samtalet i de, eventuellt få, saker som känns stärkande, glädjande eller åtminstone utvecklingsbara. Först därefter har ni upparbetat förtroendekapital och hopp nog att ta er an de mer besvärande följdfrågorna.”

”Vissa medarbetare känner sig falska och ytliga om de måste ha fokus på det positiva. Låt dem lätta på trycket, men ha glimten i ögat och låt dem inte dra ner dig i sin dystopi. Det är du som skall dra upp dem. Bjussa gärna på någon personlig brist, för att visa att ärlighet och självkännedom inte är förenat med livsfara, men låt dem inte kapitalisera på dina brister. Kapitalisera inte heller på deras.”

”Var konstruktiv. Även om du vet att du kommer att avskeda eller omplacera den gamla och kanske argsinta eller lata medarbetaren så snart du mjölkat den på värdefull info om företaget så måste du hålla en positiv grundton. Tänk på ryktesspridningen och företagets image.”

”Rätt balans mellan kampvilja och vision ger utbyte.
Rätt balans mellan energi och utbyte ger kampvilja.”

”Glöm att bli eller förbli kompis med medarbetarna. Är du chef så är maktbalansen bruten, du har och måste ha övertaget. I en kompisrelation är det inte så. Även du behöver givetvis vänner att skratta och gråta med, men vänskapsband får du knyta och vårda utanför företaget. Det är ett offer du måste göra för att kunna vara en bra chef med stolta medarbetare och trogna kunder.”

”Rätt balans mellan vision och restriktion ger välmåga.
Rätt balans mellan restriktion och energi ger pondus.”

”Att en mellanchef kan ha för lite pondus vet alla. Men den kan även ha för mycket. Både den bakbundna och den tyranniska mellanchefen är kända fenomen. En mellanchef med för stark pondus bör, för att inte börja suboptimera, omplaceras till en högre, mer övergripande befattning eller bearbeta proportionen mellan energi och restriktion i sig själv.”

”Rätt balans mellan energi och restriktion ger pondus.
Rätt balans mellan pondus och kampvilja ger energi.”

”Energi är smittsamt. En bra chef alstrar energi genom just pondus och kampvilja, eller vad man kanske oftare kallar exekutiv kraft. Hur just du som chef eller HR-ansvarig kan alstra mer energi beror på din personliga karaktär, som vi analyserar tillsammans.”

Filosofiskt
”När vi idag producerar värdegrundsdokument är det för att vi riskerar att tappa kontakten med vår grund av känsla för rätt och fel i det mellanmänskliga.”

” Illvilja är ondska. Och illvilja kan börja med så oskyldiga saker som att man tränger undan en medarbetare för att själv få ett ansvarsområde som ger en vitalitet och energi.”

”Kommunikativ äkthet, ärliga samtal och renhåriga affärer, är – som det heter – en nåd att stilla bedja om. Frestelsen är dubbel. Man frestas undanhålla och man frestas till övertramp. I båda fall missar man det levande gränssnittet mellan duet och jaget. Och det är där det etiska samförståndet kommer in.”

”När man ger någon ett förtroende så blir de på sätt och vis skyldiga dig ett förtroende. Jag anförtror dig något och jag sätter dig i skuld. Du kan jämna ut skulden genom att anförtro mig något av motsvarande dignitet”

”En manipulativ person knyter folk till sig genom att dela ut små, eller skenbart stora, förtroenden. Vakta min öl, håll min handväska, kör min bil, dela min hemlighet…”

”Pondus är kondenserad hjärtlighet. Den som har pondus behöver inte hota, inte heller smickra. Man vill följa honom ändå. På grund av pondus. Man vill sola sig i hans glans och det känns bra att vara godkänd av den som har pondus. Just för att pondus smids av hjärtlighet.”

”Högmod kan smyga sig på. Man skapar sin egen moral och sin egen lag. Även en maffiaboss har pondus. Så det är bra att hålla i bakhuvudet att det där som är så näringsrikt med pondus i grund och botten är en gåva. Gåvor stämmer till ödmjukhet.”

”Ställer man saken i centrum så vet man vad som är värt att strida för och vad man snarare bör låta passera. Lite personligt förtret får man svälja ibland, det hör till.”

”Det handlar om företagets affärsidé, vilken funktion det har fyllt förut, fyller idag och borde fylla i framtiden. Syns denna idé eller har den drunknat i kaffepladder, företagsjargong – Corporate Bullshit – och personliga ambitioner (eller frånvaron av ambition)?”

”Ingen äger en idé. Det är företaget som idé och verksamhetsfält som måste avgöra vilka av våra briljanta idéer och talanger som skall förverkligas.”

”Form. Ingen idé i världen kan förverkligas utan form. Form är det som anpassar materien till idén. Det gäller den mänskliga såväl som den fysiska materien. Den medarbetare som inte kan eller vill inordna sig i företagets struktur måste ändra sig eller gå.”

”Det som skall mejslas fram är företagets gestalt, dess karaktär, dess igenkännbarhet bland andra, kanske liknande, företag. Då först finns varumärket.”

Mellanmänsklig intelligens
”Mellanrummet mellan olika människor. Mellan vissa känns det kanske lite tomt. Men mellan andra är det något som värmer, skaver, kittlas eller sticks. Det syns inte, man kan inte direkt ta på det, men man kan inte heller förneka att det är där. Vissa vill man ställa sig en bit bort från, just därför. Andra vill man, av samma skäl, ställa sig lite närmare.”

”Man får ingen ficklampa om man inte tappar sin nyckelknippa. Medelst ficklampan hittar man alla möjliga bra saker, både sånt som man tappat och sånt som man inte visste fanns, men som räddar situationer och skapar nya möjligheter. Till slut kanske man rentav hittar den där nyckelknippan. Eller så hittar man något som gör nyckelknippan överflödig. Allt sådant sker i verkligheten, även metaforiskt sett.”

”I och med att man utvecklar nya kognitiva förmågor så utvecklar man även uppfinningsrikedom. Nya uppfinningar är då inte längre gudomliga ingivelser, som man i äldre tider kände att de var, utan frukten av mänskligt snille och mänsklig möda. Där är vi idag. Det är därför astrologin känns som ett arv från sedan länge svunna tider. Den är nämligen det. Den är från mellantiden, då det gamla medfödda sinnet för det metafysiska hade börjat trubbas av, men innan det rent mänskliga intellektet hade skärpts till att producera dagens definitioner.”

”Folk är ju så fantastiskt olika. Vi är ju så präglade av arv och miljö. Och hur många fördomar som än alstras genom dessa olikheter – och det är många, även fördomen att vi är fördomsfria – så överväger den rikedom som uppstår när på rätt sätt olikheterna möts. Ingen av oss vore här om inte en viss man och en viss kvinna hade mötts på rätt sätt. Deras olikheter bar frukt och frukten var du.”

”Det specifika med att vara människa är att ha tillgång till vilja och vision. Dessa två borgar för vår känsla. I synnerhet känslan av frihet, av att se alternativ och kunna välja, säga ja eller nej till de alternativ vi ser. Det är därigenom vi får distans. Både till oss själva som individer, till andra människor och till naturen. Vi kan döda och vi kan avstå från att döda. Vi kan ljuga och vi kan avstå från att ljuga. Vi är inte offer för våra drifter och begär.”

”Självövervinnelse är inom räckhåll. Och det gör oss mänskliga. Bortom ras, kön och böjelse. Tänk hur många pedofiler det finns, som aldrig skulle drömma om att göra vad de drömmer om att göra!

”De övergrepp som inte sker är måttet på vår mänsklighet.”

”Om man utökar idén övergrepp till att omfatta det övergrepp på sanningen som det innebär att ljuga, ja, då vet vi vad det är som gör människan till en kulturvarelse. Att kunna lova och hålla löften. Att kunna göra överenskommelser.
Ordet är magiskt. Att hålla ord är att skapa något i världen. Att lova är att skapa en begynnelse. Alla samarbeten, från att bygga en hydda och att bygga en familj, till att bygga en katedral, en motorväg, en bil eller en rymdraket, är frukter av överenskommelser.”

Hållna ord
Detta, att kunna hålla ord, gör oss till något mer än ett djur. Och detta ger oss ett övertag över hela naturen, alla tre naturriken: bergen, växtligheten och djurlivet. Ja, det är med hjälp av överenskommelser som vi förvandlar natur till kultur.”

”Ord är verkligen magiska. Vilja, vision, ord, intention och där börjar det hända saker. Vi reser oss, får distans till våra liv och kan börja gestalta dem efter vår fria vilja. Vi bygger vindskydd. Hydda. Eldstad. Palissad. Redskap. Vapen. Elden är central, likaså vattnet. Visionen gestaltas med viljan till bild. Föreställning. Symbol. redskap för reflektion. För samtal. För överenskommelser. Avtal. Löften. Ord.”

”Stock och sten, lera och lim, krukor med vatten, tillagad mat, förädling. Kultur. Av natur blir kultur. Genom vilja, vision och ett givet ord. Sten och eld – metall. Spets och egg, blad och skål. Sand och eld – glas. Lera och eld – tegel. Metaller blandas – legeringar. Hårda, starka. Svärd och plog. Växter korsas, förädlas, bär frö och frukt. Sötare, större, rikare på stärkelse och kraft. Djur fångas, avlas, korsas, förädlas. Arbete, strid, rus och dyrkan, människan får resning. En man av sitt ord, en klippa – en kämpe och hjälte. En hängiven kvinna som ammar sitt barn under sång – en källa till vishet och tröst. Så uppstår sången och sägnen och det som ger mening åt smärta och älskog, det för vilket en man kan döda och dö – och leva.”

”Tänk hur många pedofiler det finns, som aldrig skulle drömma om att göra vad de drömmer om att göra! De övergrepp som inte sker är måttet på vår mänsklighet.”

Introspektiva insikter
”Ångest blir alltid följden av att blunda för det man innerst inne vet, eller av att ljuga för sig själv.”

”Ljuger man för sig själv så får man ångest.
Ljuger man för en vän så får man dåligt samvete.
Ljuger man för någon annan så får man dåligt karma.”

”Övervunnen smärta förvandlas till ljus; till åskådliggörande kraft. En strålkraft som visar en saker man annars inte skulle ha sett.”

”Det är med denna mörkerseende blick du kan se var det blöder inom dig. Blodet från det oläkliga ursåret kan läka andra sår.”

”Du måste våga se efter exakt var såren befinner sig. Då räcker det inte med introspektion. Du måste ägna dig åt retrospektion. Återblicka ditt liv. Ta det i decennier först, det är lättast. Även om de kritiska punkterna sällan inträffar just med tio års mellanrum.”

”Passa på nu, innan du mår bättre igen.
När man mår tillräckligt bra så struntar man i sånt här.”

”Impulser som saknar förankring och balans leder förr eller senare till haverier om de inte korrigeras. Men en för tidig korrektur kan å andra sidan kväva den bästa impuls i sin linda. Det är därför inte givet att man alltid bör kyla av en flammande tanke med det nyktra förnuftets höjda pekfinger och en förnumstig förmaning om att sitta ner i båten.”

”En ny impuls kräver offer. Och offer är inte samma sak som en investering. Det är inte att helt enkelt avsätta en extra stor portion av de resurser man har på något vars resultat man inte kan ha en säker uppfattning om, med riskbedömning, prognoskalkyl och allt. Saknas en flammande begeistring för saken, så svider offret för mycket, och man frestas skryta om det, klaga över det eller låta det gå ut över andra på något sätt. Så offer är i sig ingen dygd, det är en nådegåva. Att kunna offra, helhjärtat och självklart, är en nådegåva. Det som bäddar för denna nådegåva är en dygd, nämligen dygden hängivenhet. Hängivenhet möjliggör äkta offer.”

”Utan en specifik dygd finner nådegåvorna inte vägen in i våra hjärtan. De blir utanpåverk med oönskade biverkningar åt endera håll, antingen genom överdrift eller underdrift.”

”Ett överdrivet offer har vi exempelvis i försakelser som inger andra människor skuldkänslor eller avund om de inte kommer upp med en motprestation.
Ett underdrivet offer har ingen verkan alls, förutom att vi blir en smula självgoda.
Att offra wienerbrödet eller kaffegrädden är liksom inget att ställa fram inför vår Herre.”

”Det rör sig om en värld där himlablossen förnekar oss sitt sken, en skuggvärld; en skog, motsvarande det område i oss själva där vi inte vet att vi vet. I horoskopet motsvaras detta av hela hemisfären under horisonten, eller möjligen tredje kvadranten. I en sådan värld gives ingen överblick, ingen klarhet. Att försöka kartlägga den blir lite som att försöka undersöka mörkret genom att belysa det så att man skall se det bättre.”

”Genom guldkulvertens mörka gång, upplyst av den klara hågens eget ljus. Detta ljus är den flämtande lilla låga som, ofta knappt förnimbar, lever i hjärtats djup. I dagens bjärta ljus syns den inte. Precis som man knappast hör sina hjärtslag mitt i dagens larm. Men den finns där ändå, den lilla lågan, och när vägen bär ner i djupen och väggarna täcks av det renaste guld, då kan lågan lysa upp våra trevande steg.”

”Det må låta poetiskt men innebär en undergång. Man går vapenlös. Skyddslös. Principiellt naken, blottad, utsatt för okända ögons granskande blickar och kanske mer. Askalafos gör sig påmind, men nattugglor flyger ljudlöst. Ser desto mer. Och blickar kan påverka.”

”Djupens botten är där man korsar vattnet. Längst ner är det alltid vatten. Svarta vatten av okända djup. Det är även en tvagning. Eller ett dop. På andra sidan börjar vägen åter bära uppåt. Först närmast omärkligt, därefter allt brantare. Men längst ner är det alltså vatten.”

Allmänmänskligt
”Var och en av oss är ett specialfall i miniatyr av det kosmos vi alla lever i. Det innebär även att vi alla har något kosmiskt, något universellt, gemensamt. Mer unika än så är vi inte.”

”Var och en av de för det nakna ögat synliga himlakropparna har sin kvalitativa motsvarighet i vår egen utstrålning.”

Personligt
”Diskretion är en dygd, ambition är det inte. Kan vara. Men leder så lätt till pretention. Och pretention är en ganska larvig last. Larven är en sinnebild för det som förställer sig, som inte framställer sig som sig självt, utan som något annat. Ett annat ord för larv är mask.”

”Alla vill bli sedda, ingen vill bli genomskådad, och du genomskådar. Och håller dig därför tillbaka för att inte skrämma bort dina samtalspartners eller göra dem nervösa.”

”Där är även den intuitiva dödsängeln i konjunktion med stridens gud, alltså Pluto och Mars. De flesta av dina strider är därmed över innan de ens har börjat. Du ser saker komma och utan pardon kväver du problemen i sin linda.”

”Det onda bekämpas bäst på det ondas planhalva, innan det har hunnit samla momentum och börjar bullra. Och du är osentimental på det viset. Det är medfött.”

”Diskretion är en förutsättning för personliga analyser.”

”Det viktiga i en analys är ofta det som inte står där, men som man själv kan förstå genom att leva med texten. Som analytiker säger man inte allt man ser. Man ser allt man säger. Och många av de viktiga sakerna kanske man inte ens ser själv. Det viktiga är att klienten ser dem. Kanske inte vid en första genomläsning. Kanske först efter en lång tid, när mogenhet, mottaglighet och behovet av just den insikten sammanfaller i tiden. När den tiden kommer vet man inte alltid.”

”Den himmel man sveper in sig i med första andetaget utgör ens aura, ens atmosfär av karaktär. Horisonten i horoskopet blir då inte bara den makrokosmiska horisonten vid ens födelse, utan det egna medvetandets horisont. Det som är över horisonten är egenskaper man kan detektera i sig själv och reflektera över. Det som är under horisonten är minst lika verksamt, men utan att vi kommer åt det med vårt reflektiva medvetande.”

”Den himmel man sveper in sig i med första andetaget utgör ens aura, ens atmosfär av karaktär.”

”Känsla kan lätt fragmentiseras och bli känslor, men känslor kan mogna ihop till känsla, och blir då känsla för saken. Vilken sak? Tja, det är olika. Den sak som väcker ens intresse.”

”Känsla kan lätt fragmentiseras och bli känslor, men känslor kan mogna ihop till känsla, och blir då känsla för saken.”

”Den säger: ja, det är skruvat, men det är okay. Det är vackrare när det är lite fult också. Det är djupens luriga gud Neptunus. Den vill oss inte väl. Men vi kan hantera dess illvilja och förvandla den till känslans förmåga att låta sig inspireras.”

Till Citat och fragment, 2


Kommentarer

Ett svar till ”Citat och fragment, 1”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *